Növényi italok
A növényi italokról...
Számos oka lehet annak, ha valaki nem fogyaszt állati eredetű tejet. Legtöbb esetben nem szabad akaratból mondunk le róla, hanem valamilyen táplálékérzékenység, vagy tejfehérje allergia miatt kényszerülünk a tehén tej és a különféle tejtermékek nélkülözésére.
A vegán étkezést követők általában elvi okokból zárják ki az életükből az állati eredetű tejeket.
Miért fogyasztjuk még a növényi italokat?
Egészen egyszerűen azért is fogyaszthatjuk ezeket a növényi tejnek is nevezett italokat, mert finomak, egészségesek, könnyebben emészthetőek, valamint sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
Miből készülnek a növényi italok?
Ezek az italok készülhetnek magvakból (naprafogó-, szezámmag ital), gabonákból (rizs-, zabital), hüvelyesekből (szójaital) vagy csonthéjasokból (mogyoró-, kesu- és mandulaital) is. A kókusz egy pálmaféle, amiből készült kókuszital egyik kedvenc alapnyagunk a főzéshez, de a kávé mellé is nélkülözhetetlen sokak számára.
Szerencsére az IR diétába is tökéletes passzoló tejek közül sok megtalálható nálunk is.