Édesítőszerek

ÉDESÍTŐSZEREK

Az édes ízről nehéz lemondani, de szerencsére nem is kell! Az édesítőszerek ma már biztonsággal fogyaszthatóak, ráadásul nagyon sokféle lehetőség közül választhat az, aki a cukor kiváltására keres megoldást. A természetes édesítőszerek közé tartozik többek közt a stevia, az eritrit, a maltit, a xilit, az inulin…

A cukorhelyettesítő Stevia

A cukorhelyettesítők közül talán legnépszerűbb és legismertebb a stevia, vagy sztívia.
Paraguayban és Brazíliában honos stevia növény leveléből kivont természetes édesítőszer. A Stevia a „nulla kalóriatartalmú” kategóriába sorolható, mert az adagonkénti kalória annyira alacsony, emiatt nem kell számolni az étkezések során. 

Felhasználási területe igen széleskörű. Sütéshez, főzéshez, hideg és meleg italokhoz is használható.

Inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén előnyös hatású lehet, mert csökkenti a vércukor- és az inzulinszintet.

Érdekesség, hogy cserepes konyhanövényként egyre elterjedtebb, teába, kávéba, limonádéba közvetlenül tehető. 

Fontos, hogy nem javasolt a korlátlan fogyasztása! A napi bevitelt 4 mg/testsúlykg-ban maximálták. Ennek oka, ha valaki érzékeny a benne lévő cukoralkoholra, akkor hasmenést okozhat.

A cukorhelyettesítő Eritrit

Az eritrit természetes cukoralkohol. Édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukornak, nincs utóíze, és jól kombinálható más édesítőszerekkel. 

Glikémiás indexe 0, mert az inzulintermelésre gyakorlatilag nincs hatással, így inzulinrezisztensek és cukorbetegek is fogyaszthatják.

Az eritrit okozhat emésztőrendszeri problémát, ezért inkább a steviával kombinált formáját érdemes választani. 


Többek közt ezt is megtalálod nálunk a Szafi Reform Négyszeres erősségű édesítő formájában. De megtalálható kínálatunkban az Édes Prémium Eritrit is éppúgy, mint a Szafi vaníliás ízű eritrit.

Tovább