Blog - inzulinrezisztens témájú cikkek

Most mi is van a KNUSPI-val?

Tóth Lajos
2021.01.24 20:00
Most mi is van a KNUSPI-val?

A social media inzulinrezisztensek által kedvelt és sokak által látogatott csoportjaiban az elmúlt napokban futótűzként terjedt a hír, hogy az Aldi/Hofer által forgalmazott teljes kiőrlésű nápolyi - a Knuspi Vollkorn mogyoró- és tejkrémes ostya nem kapható.

Ez a kiváló termék alacsony szénhidrát tartalmát a teljes kiőrlésű gabonának és a cukrot helyettesítő édesítőszernek köszönheti. Természetesen nem csak az IR-barát étrendet követők fogyasztják előszeretettel a Knuspi Vollkorn mogyoró- és tejkrémes ostyát. Finom mogyoró íze miatt kiváló tízórai és uzsonna alap lehet mindenkinek, aki egy kicsit is odafigyel a napi szénhidrát bevitelére.

Valójában mi a helyzet a KNUSPI VOLLKORN-nal?

A napokban feltűnt az Aldi polcain egy zöld csomagolású Knuspi a régi csomagolásúval átfedésben, ami természetesen némileg megosztotta a Knuspi Vollkorn kedvelők táborát. 

Több olyan hozzászólást is olvashattunk, hogy a „régi” Knuspi Vollkorn mogyoró- és tejkrémes ostya még itt-ott kapható és az „új” már nem is fogyasztható inzulinrezisztensek által. Volt olyan is, ami arról szólt, hogy egy egyszerű csomagolásváltásról van szó.

Régi Kunspi, Új Knuspi - irwebshop.hu

Utánajártunk az új és a régi Knuspi összetételének. Ez nem volt túl bonyolult, hiszen az irwebshop.hu raktárában mindkét csomagolású Knuspiból található. 

Az alábbi táblázatban a részletes összetétel található. Látszik, hogy a korábbi csomagolású Knuspiban 23% teljes kiőrlésű gabona van, ami az új Knuspiban lecsökkent 20%-ra. Emellett megjelent a búzaliszt a leírásban, mint kiegészítő összetevő. A fő összetevők között lévő kakaó tartalma is nőtt 0,7 %-kal. 

Összetevők összehasonlítása

RÉGi csomagolású termékben   ÚJ csomagolású termékben
Édesítő izomalt,  Édesítő izomalt, 
Növényi zsírok (pálma, pálmamag, kókuszdió változó arányban), Növényi zsírok (pálma, pálmamag, kókuszdió változó arányban)
Teljes kiőrlésű liszt (23%), Teljes kiőrlésű liszt (20%)
Teljes tejpor (9%), Teljes tejpor (9%)
Mogyoró (6%), Mogyoró (6%)
Alacsony zsírtartalmú kakaó (4,3%), Alacsony zsírtartalmú kakaó (5%)
-   Búzaliszt,
Szójaliszt, Szójaliszt,
Édes tejsavópor, Édes tejsavópor,
Emulgeálószer lecitin (szója), Emulgeálószer lecitin (szója),
Pálmaolaj, Pálmaolaj,
Búzacsíra, Búzacsíra,
Térfogat növelő: nátrium-karbonát, Térfogat növelő: nátrium-karbonát,
só, só,
Édesítőszer aszpartám, Édesítőszer szukralóz,
Természetes aroma (árpát, tejet, mogyorót tartalmaz), Természetes aroma (tejet és mogyorót tartalmaz),
Nyomokban tartalmazhat más dióféléket (CH: kemény héjú gyümölcs) Nyomokban tartalmazhat más dióféléket (CH: kemény héjú gyümölcs)
Tojást és a mogyorót tartalmaz. Tojást és a mogyorót tartalmaz.
Hashajtó hatása lehet, túzott fogyasztás esetén. Hashajtó hatása lehet, túzott fogyasztás esetén.
Fenilalanint tartalmaz. -
    Rainforest Alliance tanúsított Tudjon meg többet a www.ra.org oldalon
* A pirossal jelölt tételekben tér el a lista.    

 

A legfőbb változás, hogy a korábbi csomagolású Knuspi édesítésére aszpartámot használtak, míg az új, zöld csomagolású Knuspi szukralózzal édesített.  Apróbb eltérés az összetevők listájában a korábbi verzióban szereplő árpa, ami az újon már nem látható.

A jó hír az, hogy az összetételben tett változások jótékony hatással vannak a termék tápértékeire.

Tápértékek összehasonlítása

RÉGi csomagolású termékben   ÚJ csomagolású termékben
Átlagos tápérték egy adagban 100 g termékben   egy adagban 100 g termékben
Energia / kalória 458 kJ / 109.5 kcal 2082 kJ /    497.61 kcal 427 kJ /   103 kcal 1941 kJ / 468 kcal
Zsír 7.3 g 33 g 6,8 g 31 g
amelyből telített zsírsavak 4.8 g 22 g 4.4 g 20 g
Szénhidrát 11.7 g 53 g 11 g 51 g
amelyből cukrok 1.1 g 5 g 0.8 g 3,7 g
Fehérje 1.7 g 7.5 g 1.7 g 7.6 g
0.1 g 0.26 g 0.07 g 0.31 g
Az adatok tájékoztató jellegűek!
A teljes kiőrlésű búzaliszt számottevően nem csökkent az összetételben, továbbá a tápértékek pozitív változása arra utal, hogy a fő összetevő tömegszázalékának csökkenése csupán az édesítőszer változtatás és a kakaó tömegszázalék növelésének köszönhető.

Azt gondolom, hogy az új csomagolású, megváltozott összetételű KNUSPI VOLLKORN továbbra is része lehet az inzulinrezisztens étrendnek! 

Vásároljátok bátran a Knuspi Vollkorn mogyoró- és tejkrémes ostyát